Základy účetnictví a kontrola ŠJ

Jednodenní seminář Účetnictví, kontrola, efektivita a ceny ve školní jídelně

Seminář nevyžaduje žádné předchozí znalosti účetnictví. Je vhodný pro vedoucí, ředitelky a účetní školních jídelen. Znalá účetní může vynechat úvodní část cca 1,5 hodiny. Dle zájmu účastníků lze seminář v závěru doplnit o některé z doplňkových témat z oblasti řízení a rozvoje školní jídelny.

Základy účetnictví pro vedoucí školních jídelen

Odevzdáváte každý měsíc uzávěrku školní jídelny? Nacházíte rozpory? Nemůžete najít společnou řeč s ekonomkou? Nerozumíte jejím požadavkům?

Na praktických příkladech z prostředí školní jídelny vysvětlíme základní pojmy a principy podvojného účetnictví. Seminář je určen všem, kteří podvojné účetnictví nikdy nestudovali a nebo si potřebují základní znalosti oživit. Získané znalosti pomohou vedoucí jídelny lépe chápat požadavky ekonomky a snáze řešit rozpory zjištěné při kontrole uzávěrky. Základní znalosti účetních principů jsou důležité i pro dobré zvládnutí kontrolních mechanismů školní jídelny, které budou probírány v navazující přednášce.

Kontrola uzávěrky skladu a stravného

Našli jste někdy chybu ve skladu či stravném po několika měsících a nevěděli, jak to napravit? Míváte starosti, zda jste uzávěrku provedli a odevzdali správně, zda jste nepřehlédli nějakou chybu? Nemohli jste se někdy shodnout s účetní, zda je chyba u vás nebo u ní?

Na semináři se dozvíte, jak se ve školní jídelně neustále mění ekonomické hodnoty a jak na sebe navazují. Zjistíte, co je pro řádnou kontrolu uzávěrky důležité a na čem naopak vůbec nezáleží. Zjednodušíte si Vaše pracovní postupy. Ukážeme si základní principy velmi jednoduché, rychlé a přitom spolehlivé kontroly uzávěrky. Při využití získaných poznatků v praxi získáte během 10 minut jistotu, že máte uzávěrku provedenou správně, případný rozpor objevíte ještě předtím, ještě před tím, než uzávěrku odevzdáte. Po uzávěrce budete klidně spát - účetní Vám ve vaší uzávěrce již žádnou chybu neobjeví.

Ekonomický miniaudit

Nutí Vás nadřízený do úspor a Vy už nevíte, kde ubrat? Potřebujete mít jistotu, že ekonomická efektivita jídelny je na dobré či dokonce výborné úrovni? Chcete vědět, jak velmi rychle z několika málo ekonomických údajů zjistíte, jak na tom opravdu jste a jaké je srovnání vaší jídelny s ostatními obdobnými jídelnami?

Na semináři se seznámíte se základními ekonomickými postupy hodnocení jídelny a získáte silné argumenty pro jednání s nadřízeným nebo zřizovatelem o výši dotace pro jídelnu a o potřebném počtu pracovníků a správné výši jejich mezd.

Kalkulace cen

Potřebujete mít jistotu, že máte správně stanovené ceny v doplňkové činnosti? Víte, proč má cena obsahovat ziskovou přirážku, i když nemusí?

Na semináři se dozvíte, jak správně stanovit mzdové i režijní náklady na 1 porci i v případech, kdy jídelna vytváří více obtížně porovnatelných produktů (obědy různých velikostí, svačiny, provoz bufetu, výroba polotovarů, atd.)

 

Lektor:

Ing. Vladimír Bureš

Dříve 10 let výzkumný pracovník, nyní již 24 let úspěšně řídí středně velkou SW firmu. Po celou svou profesní kariéru se osobně věnuje školení pracovníků, posledních 5 let především v oblasti managementu.

 

Mám zájem o kurz